Groep 5
Wat leuk dat jullie een kijkje nemen bij groep 5! We zullen kort vertellen wat we doen dit jaar. Nieuwsgierig geworden?
Kijk snel verder.
Algemeen
Wat leuk dat jullie een kijkje nemen bij groep 5! We zullen kort vertellen wat we doen dit jaar. Nieuwsgierig geworden? Kijk snel verder.
Rekenen
We werken met de methode 'Getal en Ruimte junior'. Een belangrijk onderdeel in groep 5 is het automatiseren van de keersommen. Behalve dat, behandelen we heel veel meer. Voorbeelden hiervan zijn: meten, klokken, rekenen met geld en plus en min tot 1000.
Taal/spelling
Voor taal en spelling gebruiken we de methode "Staal 2". De kinderen werken aan de hand van acht thema’s, die steeds ongeveer vier weken duren. Deze methode bevat een uitgebreid assortiment aan woordenschatlessen, maar ook is het vak begrijpend lezen in de lessen geïntegreerd. Bij taal hoort ook het onderdeel spelling. We werken hierbij eveneens vier weken vanuit hetzelfde thema als bij de taalmethode het geval is.
In de vierde week sluiten de kinderen het thema af met een woorden- en een zinnendictee om te controleren of de kinderen de stof goed beheersen. Aan de hand van de resultaten van de dictees krijgen de kinderen extra instructie of verrijking.
Wereldoriëntatie.
In groep 5 krijgen ze voor het eerst aardrijkskunde en geschiedenis. De kinderen werken met verschillende hoofdstukken.
Halverwege groep 5 starten we met de topografie van Nederland.
Huiswerk
In het begin van groep 5 is er nog geen vast huiswerk. Wat wel wordt verwacht is dat de kinderen thuis iedere dag even lezen. Ook krijgen ze een blad mee van spelling. Vaak is hierbij alleen op school oefenen niet genoeg. De kinderen hebben er dan veel aan om het thuis extra te oefenen.
Halverwege groep 5 zal er worden gestart met de topografie van Nederland. Dit wordt het eerste echte leerwerk.
Nieuwspraatje
Om te leren presenteren voor de klas doen de kinderen een nieuwspraatje. Dit houdt in dat het kind alleen voor de klas staat om een stukje uit het nieuws te presenteren. Dit bereiden ze thuis voor.
Inzet ict
Ieder kind heeft een eigen chromebook. Ze maken daar niet alleen lessen op, we leren ze ook hoe ze er mee om moeten gaan. Bijvoorbeeld presentaties maken, iets opzoeken en veilig internetten.